Nyhedsbrev november 2020
Danish Food Innovation har afholdt 3 gratis digitale arrangementer i november og Green Moves deltog i Digital Uni Food Day, hvor der var sat fokus på klimaløsninger til fødevareindustrien.
I dette nyhedsbrev refererer vi fra keynotespeaker Frank Jakobsen og fra sporet om alternative proteinkilder. I næste nyhedsbrev fortæller vi om bæredygtig emballage og fødevarespild.
Eftermiddagen forløb i tre spor:
- Alternative proteinkilder
- Bæredygtig emballage
- Fødevarespild
Hvert indlæg varede 20 minutter og blev blandt andet leveret af forskere fra Københavns universitet, DTU, Aarhus Universitet og Teknologisk Institut.
Keynote speaker var udviklingskok Frank Jakobsen fra Unilever Food Solutions. Frank leverede som altid et ekstremt engagerende og opløftende foredrag! Selv om Frank fortæller dystre sandheder som, at vi i Danmark har et spild på næsten 700.000 tons mad pr år (vi gentager: 700.000 tons mad om året), svarende til 1.4 millioner måltider á ½ kg en gang om dagen i ca 3 år, så formår han også at vise lyspunkter og nære håbet. Får du chancen for at høre Frank, skal du endelig slå til!
Unilever Food Solutions tilbyder tre værktøjer, der hjælper det professionelle køkken til at blive mere bæredygtig:
- CO2 beregneren, hvor man kan beregne hvor stort et klimaaftryk ens retter har. Når man har sammensat sine retter er det muligt at downloade dem som pfd.
- Klimasmarte tips og opskrifter, der giver nybegynderen udi det bæredygtige køkken en hånd med at komme i gang
- En madspildsapp, Wise Up On Waste (WUOW), som hjælper med at synliggøre madspildet. Du får overblik over
- Den samlede mængde madaffald per dag pr måltid
- Hvor madspildet opstår (fordærvede råvarer, tilberedning, tallerkenspild eller buffetspild)
- Gennemsnitsprisen på madspildet pr gæst pr måltid
- Statistikker og rapporter, der kan downloades
Desuden fortalte Frank om alle de mange andre ting, Unilever Foods Solutions gør, der hjælper kunder og offentligheden til at opnå mere bæredygtighed. Se mere på deres hjemmeside, som rummer meget inspiration.
Dagen var i øvrigt spækket med interessante informationer, som vi har opsummeret her:
- 22,5 % af den danske drivhusgasudledning stammer fra landbruget (Anna Haldrup, KU: Danmarks Nationalregnskabsrapport 2019) og 90 % af dette kan henføres til animalsk produktion
- Hvis vi skal nå den politiske målsætning om at reducere drivhusgasudslippet med 70 % betyder det, at vi skal dyrke mere mad til mennesker og mindre dyrefoder på markerne.
- Havredrik har et meget højt carbon footprint, hvis man opgør det i forhold til ernæringsindholdet. Det er 400 % højere end appelsinjuices, og 800 % højere end mælk. Det skyldes at havredriks proteinindhold er 17 % af proteinindholdet i letmælk og for calcium er det ca 38 % i forhold til letmælk.
- Opgjort pr kg produkt er drivhusgasudslippet fra havredrik ca. 12 – 16 % af mælks og ca. 28 % af appelsinjuice (unøjagtig aflæsning af histogram).
- 10 kg foder bliver til enten
- 0,4 kg ko eller
- 1,4 kg svin eller
- 2,4 kg fjerkræ eller
- 4,5 kg insekt
Relevante alternative proteinkilder omfatter:
- Insekter
- Mikro/makroalger
- Svampe
- Laboratoriedyrkede bakterier og aminosyrer
- Frø som raps, quinoa, nødder og bælgfrugter
- Græsser og roetoppe
- Sidestrømme fra anden fødevareproduktion som mask, skræller, blod, blæksprutter og skidtfisk
Det gælder om at tænke ud af boksen – og det passer meget godt med, at næste nyhedsbrev fortæller om emballage. Stay tuned!