Nyhedsbrev marts 2020

I arbejdet med at udvikle bæredygtig emballage er der især tre gode råd, som er værd at huske på: brug mindre emballage, brug det flere gange og design det klogt. Hos britiske Garçon Wine har de knækket koden. En nytænkning af den klassiske mørkegrønne vinflaske af glas, har resulteret i en flad flaske af plastik. Ved at gentænke designet af sin emballage kan man både opnå besparelser på ressourcer og energi, samtidig med at man opnår genanvendelse af materialerne i emballagen.

Den flade vinflaske fra Garçon Wine er et strålende eksempel på, hvordan man kan designe bæredygtig emballage. Lad os se nærmere på, hvilke principper der er tænkt ind i designet af flasken:

  • Det flade design optager væsentligt mindre plads under transport og opbevaring end den traditionelle runde vinflaske. I pakningen af almindelige runde flasker vil der være meget luft omkring flaskerne, spildplads som man med fordel kan udnytte. Faktisk kan der være over dobbelt så mange af de flade flasker på én palle, som der kan være af almindelige vinflasker, og man kan derfor opnå betydelige besparelser på transporten.
  • Valget af materiale spiller en særlig rolle, når man designer bæredygtig emballage. Plastikflasken vejer væsentligt mindre end en flaske af glas. Faktisk vejer Garçon Wine’s flaske 87% mindre end en almindelig vinflaske. Det kræver desuden mindre energi at fremstille emballage af genbrugsplastik end af glas. Den lette vægt og materialevalget giver derfor besparelser på energi både under fremstilling og transport.
  • En tredje fordel ved vinflasken fra Garçon Wine er, at den er specielt velegnet til at blive genanvendt. Det er den, fordi hele flasken, skruelåget, kappen omkring halsen og etiketten er fremstillet i det samme materiale. Dermed er der ingen dele, der skal skilles ad, før flasken kan laves om til råmaterialer, der kan bruges til nye produkter.
  • Flasken er designet efter princippet Design for Disassembly, som er en central metode indenfor cirkulær økonomi. Ud fra denne metode designer man med genanvendelse for øje, hvilket betyder at et produkt let skal kunne skilles ad, eller at det skal fremstilles i ét materiale, så det nemt kan genanvendes.